top of page
  • Szerző képeOrsi

Milyen egy Sivananda jógaóra?

Frissítve: 2018. nov. 5.


Sokféle jógairányzat létezik manapság, hallottunk már vadabbnál vadabb ötleteket, de azt javaslom, kezdésként válassz egy tradicionális jógaiskolát. Az egyik ilyen a Sivananda jógarendszer, ahol a tudás közvetlenül a mesterektől, Szvámi Sivanandától és Szvámi Visnu-devanandatól ered.


Mi jellemez egy Sivanandás órát?


1. Minden órát vezetett relaxációval kezdünk és fejezünk be. Hogy miért kezdünk relaxációval? Mert időt adunk annak, hogy teljes valódban megérkezz, száműzzük a felesleges gondolatokat, a légzés lassításával nyugtatjuk az elmét, a test tudatos lazításával pedig felkészülünk a mozgásra.


Az óra végén is relaxálunk, kicsit hosszabban, mint az óra elején. Fontos, hogy a megdolgoztatott izmokat megpihentessük és a gyakorlás alatt felszabadított életenergiát engedjük szabadon áramlani a testünkben.

2. Mantrákkal segítjük a gyakorlást. A mantra nem más, mint hangszerkezetbe zárt titokzatos energia. Például az AUM az ősi, a legerőteljesebb mantra. Nem baj, ha nem érted, miről énekel az oktató, csak hallgasd, mert a mantra a különleges rezgéseivel felerősíti a pozitív energiákat.

Váltott orrlyukas légzés

3. Minden órán van irányított légzésszabályozó gyakorlat. Jobb esetben kettő is. A légzés nem csak az életben maradáshoz elengedhetetlen, hanem közvetlen hatással van az elménk állapotára is. A légzés szabályozásával az elménket is nyugtatni tudjuk.


Ugye milyen jó lenne, ha egy krízishelyzetben meg tudnád nyugtatni magadat mindenféle külső segítség nélkül? Vagy milyen jó lenne a levegő kapkodása, teljes kifulladás nélkül felmenni a hegy tetejére? Ha megtanulod a légzésedet szabályozni, erre is képes lehetsz.


4. Sivananda óra nincsen napüdvözlet sorozat nélkül. A napüdvözlet átmozgatja az egész testet, felpezsdíti a vérkeringést, beindítja a belső szervek működését és felkészít az ászanákra. A testet rugalmassá teszi, szabályozza a légzést és az elme koncentrálásában is segít.


5. Fix ászanasorrendet tartunk, a korona csakrától indulnak a gyakorlatok, és haladunk lefelé a gyökércsakráig. A fejenállással kezdünk, és az álló gyakorlatokkal fejezzük be az ászanák sorozatát. Ha többet szeretnél megtudni ezzel kapcsolatban, olvasd el ezt is: Mi a magyarázata a Sivananda jógaórákon használt ászanák sorrendjének?


A jógaászanák tudatosan végrehajtott kitartott pózok, ahol a figyelem mindig az adott mozdulaton, testrészen van, miközben a légzéssel szinkronban felépíted, megtartod és lebontod a gyakorlatot. Közben csak magadra, befelé figyelve követed a tested jelzéseit. Meg persze az oktató vezényszavait.


6. A gyakorlatok között is tartunk rövid relaxációt, azért, hogy az izmok megpihenjenek és megfigyelhessük testünk jelzéseit. A tudatos légzés segítségével lazítunk.


7. Minden ászana erősíti a koncentrációképességet, a testtudatosságot. A gyakorlat hatékonyságát pedig azzal növeljük, hogy a kitartás alatt egyetlen pontra fókuszálunk. Arra az egy testrészre, ami az adott gyakorlatban a leghangsúlyosabb.


8. Ha körbenézel egy Sivananda jógateremben, sehol nem fogsz tükröket látni. Az ászanák sorrendje kötött, és a tanfolyamon mindenki megtanulja a gyakorlatokat, így képesek vagyunk csukott szemmel végezni őket. Ez segít abban, hogy befelé figyelve csak arra koncentráljunk, amire valóban kell, azaz saját magunkra.


9. Mivel a gyakorlatokat mindenki ismeri és csukott szemmel végzi, nincs szükség arra, hogy az oktató is végezze azokat. Így az oktató tényleg arra figyel, amiért jöttél, vagyis rád.


10. Minden óra végén elköszönünk a mesterektől, megköszönve nekik a tanítást.


Ha idáig jutottál az olvasásban, már tudod is, miért fontos egy tanfolyamon megtanulni mindezt. A helyesen és biztonságosan végzett jógagyakorlatok hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, ám a helytelenül végzett gyakorlatokkal kárt is tehetsz magadban. Inkább tanulj meg jógázni azoktól, akikben hiszel. :)


Tanfolyamainkról tájékozódhatsz itt: https://www.fenyfelhojoga.hu/tanfolyam, Sivananda gyakorló órával pedig több időpontban is várunk: https://www.fenyfelhojoga.hu/orarend.

133 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page