top of page
  • Szerző képeOrsi

Gerincterápiás jóga velem

Frissítve: 2019. okt. 11.

A jóga középpontjában a gerinc egészsége áll, így nem túlzás azt állítani, hogy minden jógaórán a gerinc át-, megmozgatása történik. A gerincterápiás jógaórán azonban csak olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek


- segítenek az adott probléma javításában

- nem rontanak a meglévő állapoton

- hatékonyak a megelőzésben

- és kezdők számára is kivitelezhetőek.

Célom az, hogy olyan tudást szerezz a jóga által, amit a mindennapi életben is használni tudsz. A jógaóráim az alábbi 3 elv köré épülnek:1. Testtudatosság: ismerd meg és tudd értelmezni a tested jelzéseit. Minden gyakorlatot megtanítok neked, elmondom, megmutatom, hogyan kell helyesen kivitelezni és mire alkalmas. Sok ismétléssel begyakoroljuk, hogy biztonságosan és jól végezd, így valóban az adott gyakorlat jótékony hatásait érzed, miközben fokozatosan megismered a saját testedet.


2. Helyes testtartás: a gerinc optimális terhelése nemcsak akkor fontos, ha jógaórán vagy, akkor is, ha az íróasztalnál ülsz, autóban utazol, vagy éppen csak állsz. A helytelen testtartás gerincbántalmakhoz, fájdalomhoz, degenerációhoz vezethet. A helyes testtartás elsajátításához a bevett, rossz gyakorlatot száműznünk kell. Megtanítom neked, hogy mire kell odafigyelned, alaposan begyakoroljuk, hogy egy idő után természetes legyen a gerinc helyes terhelése, így megelőzhetjük a gerincbántalmakat, vagy megszüntethetjük a már meglévőket. Kíméletesen nyújtanunk kell a megrövidült izmokat és erősíteni a meggyengülteket.


3. Helyes légzés: a sejtek működéséhez elengedhetetlen a friss oxigén, de a légzés a lelkiállapotra is közvetlen hatással van. Megtanuljuk, hogyan lélegezzük át az egész tüdőt, megszabadulunk az elhasznált levegőtől, tisztítjuk a légzőrendszert, feltöltjük a sejteket éltető energiával és azt is megtapasztaljuk majd, hogyan tudjuk megnyugtatni magunkat pusztán a légzés segítségével.Amire számíthatsz az óráimon:


- vezetett relaxáció az óra elején és a végén

- kötetlen hangulat, bármikor kérdezhetsz, többször elmondom, megmutatom, hogy az adott feladatban mire kell figyelned

- minden gyakorlatot meg tudsz csinálni, rendszeres gyakorlás után egyre jobban megy majd

- sok tanítás, hogy biztonságosan és helyesen végezd a gyakorlatokat

- kipihenve, energiával teli állapotban távozol

- könnyebben, felszabadultabban mozogsz, a fájdalom, a kellemetlen érzés csökken.


Amire nem:


- nem foglak elkápráztatni azzal, hogy milyen ügyesen tudok fejen állni, hiszen nem azért jöttél, hogy engem csodálj

- nem lesznek „lépd át a határaidat” típusú motivációs felszólítások

- nem hagylak benne egy rosszul végzett gyakorlatban, javítani fogjuk, addig ismételjük, amíg szükséges.


Ha fájdalmat érzel, kérlek menj el orvoshoz, mielőtt eljössz hozzám, mert a jóga nem helyettesíti az orvosi kezelést, a jógaoktató pedig nem orvos. Ha az orvosod ajánlásával járhatsz jógára, szeretettel várlak a gerincterápiás jógaórámra.

9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page